En hårt kritiserad hjälte

2000 - Gruppspel i EM
2002 - Åttondelsfinal i VM
2004 - Kvartsfinal i EM
2006 - Åttondelsfinal i VM
2008 - Gruppspel i EM
2010 - Missar VM

Detta är Lagerbäcks osannolika facit som förbundskapten, med ett litet med strax över 9 mijoner invånare, vars fotbollsäsong, på grund av klimat, är kortare samt spelas på en annan årstid än de andra toppnationernas. Jag studerade lite siffror för att undersöka om någon förbundskapten är i närheten av Lagerbäcks svit.

Georg "Åby" Ericson var förbundskapten mellan åren 1970-79. Under denna tid blev Sveriges resultat följande:

1970 - Gruppspel i VM (Ericson deltog dock inte i kvalet till VM)
1974 - Kvartsfinal i VM
1978 - Gruppspel i VM

Det är förstås en ganska fin svit men det bör tilläggas att Ericson misslyckades med att kvala in till EM 1972 såväl som 1976.

Lagerbäck är således ohotad som Sveriges främste förbundskapten genom tiderna. Ändå känns som att han fått utstå oförtjänt mycket kritik. Medan Bengt Johansson (handboll) Tommy Svensson (fotboll) och Bengt-Åke Gustavsson (ishockey) varit folkkära och omtyckta av media, verkar Lagerbäck aldrig riktigt ha gått hem hos svenska folket. Trots detta har han förgyllt våra sommrar med några oförglömliga minnen; Anders Svenssons snurrfint och stolpskott mot Senegal, Zlatans klack mot Italien, Ljungbergs nickmål mot Paraguay.

Om vi tar in en ny djärv förbundskapten som slänger in alla våra u21-stjärnor, låter dem växa i rollen som A-landslag i några år så innebär det säkert att vi missar även EM 2012 däremot så kanske vi har en realistisk chans att vinna VM 2014. Så tror jag många tänker. Men då ska man ha ett par saker i åtanke. Dels så tror jag inte att Sverige kommer vinna VM, även om truppen får vara skadefri och spela ihop sig i några år så krävs det en oerhörd tur, vilket inte minst senaste kvalet vittnar om och dels så innebär en sådan satsning garanterat att vi kommer att missa fler mästerskap. Det är lätt att idag sitta och säga att det inte spelar någon roll. Men när sommaren kommer och VM börjar och vi inser att det blir ett VM utan svenskt deltagande så nog tusan kommer vi alla vilja ha bästa möjliga lag på plan, oavsett ålder, för att avancera till EM 2012.


När nu Backe, Hamrén eller rent av Svennis tar över som förbundskapten och vi ser vårt kära landslag missar mästerskap i framtiden, eller när vi känner för att dra på oss en gul tröja och dra ner till en storbildsskärm en varm sommarkväll men plötsligt inser att Sverige inte är med, eller när det än en gång går upp för oss att Sverige är för litet för att vinna både VM och EM så kom ihåg att så länge tränaren inte är tråkig på presskonferensen så kanske det inte spelar någon roll.

Jag tycker inte det var fel att Lagerbäck slutade, men jag tycker han borde fått sluta på sina villkor, han förtjänar inte häxjakten han blivit utsatt för.

Tack för allt Lasse!



Sveriges genom tiderna främsta förbundskapten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback